Recyclen, duurzaam leven en besparen

  • Geschrieben am
  • Durch Dann Hensums
  • 0
Recyclen, duurzaam leven en besparen

Helaas wordt er nog veel te weinig textiel hergebruikt en gerecycled. Wist je dat wanneer we 1 kg kleding hergebruiken, in plaats van dat we deze nieuw produceren uit virign grondstoffen, dit ons 3,6 kg kooldioxide, 6000 lt water en 0,5 kg landbouwchemicaliën bespaart? Daarnaast bezuinigen we met diezelfde kilo gerecyclede textiel ook nog eens op transport, zorgen voor minder aanwas van de afvalberg én blijft er veel meer landbouwgrond beschikbaar voor voedselproductie

En dat is hard nodig, willen we de generaties die na ons komen ook nog een menswaardig bestaan van leven geven. Daarom is het zo belangrijk dat we recyclen, duurzaam leven en besparen.

Het behouden van van materialen in een gebruikscirkel noemen we een closed-loopsysteem. In een circulaire economie vormt deze cirkel de spil waar alles om draait. Tegenwoordig gaan we bij textiel steeds meer chemische recyclingsprocessen tegenkomen die plaatsvinden op moleculair niveau. Deze overstijgen de bestaande recyclingsprocessen, waarbij oude kledingstukken tot pulp wordt gemalen om opnieuw tot draden gesponnen te worden. Bij deze vorm van recycling is de kwaliteit van de nieuwe vezel niet goed te voorspellen. Chemische recycling aan de andere kant vraagt wat meer energie, maar je krijgt dan wel een vezel die precies voldoet aan de ingestelde voorwaarden. Viscose en lyocell bijvoorbeeld kunnen prima gemaakt worden uit tot moleculair niveau opgeloste oude katoen en andere cellulosehoudende textielsoorten. Dit geldt ook voor polyester. Uit oude polyester kleding kan met behulp van een chemisch proces een nieuw soort polyester worden vervaardigd die niet onderdoet voor virgin-polyester.

 

Saint Basics underwear trendsetter op gebied van recyclen. Denk je met katoenen ondergoed milieubewust bezig te zijn, heb je het goed mis. Katoen mag dan wel een natuurlijk materiaal zijn, maar de katoen is tevens een enorme waterslurper. Kostbaar water dat veel beter voor andere doeleinden gebruikt kan worden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel kledingproducenten naargeestig op zoek zijn gegaan naar andere alternatieven. We schreven er in eerdere blogs al over, Saint Basics. Een Nederlands bedrijf dat zich geen moeite noch kosten bespaart om het recyclen, duurzaam leven en besparen als een vanzelfsprekend onderdeel aan onze cultuur toe te voegen.

Het grootste gedeelte van hun ondergoedcollectie is gemaakt van tencel. Een plantaardige vezel die gewonnen wordt uit eucalyptushout. Het hout is afkomstig uit speciaal voor dit doel aangeplante bossen in Europa en Afrika. Bij de groei van deze bomen zijn geen bestrijdingsmiddelen nodig en het zijn ook geen echte nathalzen. Wanneer je het landoppervlak vergelijkt dat de teelt van eucalyptushout met zich meebrengt, is dat vijf keer minder dan katoen. Het proces van de verwerking van houtpulp tot textiel gebeurd in een gesloten systeem, waarbij de oplosmiddelen keer op keer gebruikt kunnen worden. Bij de eindafwerking van botanische weefsels zoals het weven, kleuren en finishen komt er echter wel extra afval vrij. Afval dat we bij de verwerking van katoen niet hebben.

 

Is het dan allemaal lood om oud ijzer? Textielsoorten zijn wat betreft de impact die ze op het milieu hebben in klasses onderverdeeld. Daarbij zien we dat tencel bijvoorbeeld in klasse B staat. Mechanisch hergebruikte katoen valt in klasse A en wol in E. Wol is daarmee meteen als de minst milieuvriendelijke textielsoort bestempeld. Hoe kan dat? Katoen was toch zo belastend voor het milieu? Daarnaast moet gerecyclede katoen verrijkt moeten worden met virgin-katoen om tot een kwalitatief hoge vezel te kunnen worden gesponnen. Inderdaad en toch is hergebruik van katoen, ook al moet dat aangevuld worden met virgin-vezels minder belastend voor het milieu dan de complete productie van botanische vezels, zoals bananenbladeren, bamboe en beuken.
 
Goed bekeken ontloopt het elkaar dus allemaal niet zoveel. Waar de ene textielsoort wat voor heeft, kleeft er aan het andere wel weer een nadeel. Zolang de wereld van recyclen, duurzaam leven en besparen nog zo lekker vaag is, hou ik het zelf maar gewoon bij onze eigen Dan Hensums boxershort. Daarvan weet ik dat A, hij lekker zit B, niet na twee wasbeurten uit elkaar valt en C, op een menswaardige manier geproduceerd is. Die klasseverdeling is voorlopig voor mij wel genoeg.

 

Kommentare

Sei der erste der einen Kommentar schreibt....

Schreibe einen Kommentar
* Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht.